L'espectacle de la Mina

Dilluns, 19 de setembre de 2011 a les 00:00

El Museu de les Mines de Cercs inaugura amb èxit “L’espectacle de la mina”.

Més d’un centenar de persones han assistit aquest migdia a l’estrena d’un nou espai per explicar, a través de les noves tecnologies, la mineria del segle XXI 

Aquest migdia ha tingut lloc, al Museu de les Mines de Cercs (Berguedà), la inauguració de “L’espectacle de la mina”, un nou espai museogràfic del Museu que utilitza recursos audiovisuals i tecnologies d’última generació. El nou equipament ha representat una inversió de 510.000 euros, i serveix per explicar als visitants l’última etapa de la mineria del carbó al Berguedà, així com la mineria del segle XXI, basada sobretot en explotacions a cel obert. Per això, el centre incorpora efectes innovadors en imatge i so, personatges hologramàtics, recursos 3D i també un joc de rol amb projeccions interactives, anomenat “La mina virtual”.

El nou espai ocupa 140 metres quadrats i, a banda del muntatge audiovisual, permetrà ampliar l’exposició permanent del Museu de les Mines de Cercs amb un total de 233 peces noves, que representen un 37% de la col·lecció total.

A l’acte d’inauguració hi han assistit representants de les administracions que han finançat o col·laborat amb el nou equipament (govern central, Generalitat, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Cercs, Concordi Ruta Minera i Endesa), així com més d’un centenar de persones, que no s’han volgut perdre l’estrena d’aquest espai, de gran potència visual. Els assistents han remarcat especialment l’espectacularitat de la multiprojecció de gran format que es pot veure al nou espai, i també han pogut veure una primera mostra del joc de rol “Mina virtual”, adreçat a escolars i també a visitants en general.

En els parlaments, Ferran Civil, president del Museu de les Mines de Cercs i del Consorci Ruta Minera i alcalde de Cercs, ha recordat que, fa 12 anys, “vam fer realitat el somni de tenir el museu” i ha esmentat que ja l’han visitat 417.000 persones (uns 30.000 anuals). Civil ha explicat que ara s’inaugura “la part que ens faltava i que ens permet explicar els últims anys de la mineria del carbó, fins al tancament de Carbons Pedraforca el 2007,una activitat de gran importància a la comarca, i també l’etapa més tecnificada i moderna de la mineria”. Civil ha fet un agraïment a tothom que ha fet possible el projecte i ha recordat que el Museu de les Mines de Cercs és “un projecte local però que forma part de múltiples xarxes, que ha aconseguit un efecte multiplicador i que té l’ambició de conservar el patrimoni miner i recordar  una part de la història, alhora que mantenir el contacte amb el món i explicar què passa avui dia en el món del carbó”.

Per la seva banda, el director general d’Administració Local de la Generalitat, Joan Cañada, ha expressat la satisfacció per l’estrena, fruit de l’esforç de molta gent i que “té un valor afegit perquè mancomuna, posa en marxa inversions i esforços per tal que els recursos siguin més eficients”. Cañada s’ha mostrat convençut que l’ampliació del Museu servirà per atraure nous visitants i consolidar l’oferta.

El projecte museogràfic ha anat a càrrec de Transversal Produccions Culturals. Al final de l’acte, representants d’aquesta empresa han fet una demostració del joc de rol “Mina Virtual”, en què els participants es posen a la pell de miners que fan les diverses tasques d’una explotació, a través d’un llenguatge audiovisual al qual estan acostumats els joves d’avui.

La part que s’inaugura avui s’afegeix a l’oferta habitual del Museu, que inclou la visita als espais museïtzats i l’accés a l’interior de la Mina de Sant Romà. La nova proposta es podrà visitar juntament amb l’anterior o de manera independent.

Darrera actualització: 23.04.2020 | 10:51