El documental "A prop de casa" sobre la història de la lluita compartida del poble de Sant Salvador de la Vedella es presentarà a Barcelona el proper 18 de febrer

Dimarts, 11 de febrer de 2020 a les 00:00

L’Ajuntament de Cercs i Omnium Cultural us conviden a l’acte de presentació a Barcelona del documental A PROP DE CASA, que tracta sobre la lluita del poble de Sant Salvador de la Vedella.

Un fet únic, destacat per tractar-se d’una lluita compartida d’aquell poble que es va negar a desaparèixer sota les aigües del pantà de la Baells, i mitjançant la unió de la seva gent va aconseguir construïr un nou poble on traslladar-hi la vida dels seus habitants.

L’acte tindrà lloc a l’Ateneu Barcelonès el proper dia 18 de febrer a les 19 h, on, per primera vegada es traslladarà aquesta hisòria i es donarà una oportunitat per poder veure el documental i entendre una mica millor aquell fet tan rellevant, alhora que difondre’l.

Tot això va ser gràcies a la unió de la gent, liderada pel seu alcalde Ignasi Camps, que van ser capaços de crear un patronat per fer realitat aquell projecte i acabar construïnt el nou poble de Sant Jordi de Cercs, fet del qual també n’ha sorgit un llibre, escrit precisament per un dels membres del patronat.

El documental A PROP DE CASA, produït per Pi3B Produccions, sota la direcció de Jaume Duran, conduït pel periodista berguedà Pere Gendrau i finançat per l’Ajuntament de Cercs i la Diputació de Barcelona, va nèixer l’any 2017 del projecte LLUITES COMPARTIDES desenvolupat per Òmnium Cultural arreu de Catalunya, per posar en valor les lluites de ciutadans d’aquest país, per aconseguir millores socials,culturals i polítiques, i va cohincidir amb la celebració del 40è. aniversari del naixement de Sant Jordi de Cercs. 

Tal com ha destacat Montserrat Soler, presidenta d’Òmnium Berguedà, “ara, gràcies  a aquesta inicitiva, en tenim el recull ben acurat i detallat a través d’un  documental i també d’un llibre, ambdós creats gràcies al treball de molta gent i també a la col·laboració de testimonis d’aquell moment que avui encara ho recorden amb nostàlgia”.

Aquest fet va ser un cas únic en l’Espanya franquista on van abundar la construcció de pantans dins dels anomenats “Planes de desarrollo”, com dèiem, la seva singularitat ha fet que d’aquesta lluita també n’hagi sorgit el llibre “Sant Salvador de la Vedella, la força d’un poble” de Josep Ramon López, qui també va ser membre de l’esmentat patronat i va viure en primera persona aquell moment que  ara relata. Un llibre que ha tingut una molt bona acollida, convertint-se en el llibre més Venut al Berguedà per Sant Jordi del pasat any i que, gràcies al seu èxit, ja passa per la seva segona edició. Segons l’autor, “escriure aquest llibre era una ocasió que no es podia desaprofitar, per la història en si i també pel recolzament rebut” també ha destacat que “el temps dedicat el veu com una bona forma de recollir i guardar per sempre totes les vivències d’aquell moment”.

Segons ha destacat Jesús Calderer, actual alcalde de Cercs, “aquell va ser un dels fets  més rellevants de la història del municipi, un canvi radical, una vivència que els veïns van viure entre el trauma i la il.lusió i que ens venia molt de gust poder explicar a la capital, per donar-ho a conèixer i perque creiem que és única i suficientment important per ser reconeguda per la resta del país. A més, tot i que ja es va presentar al Berguedà, també volem donar l’oportunitat de poder veure el documental i recordar la història a tots els berguedans que viuen a Barcelona o rodalies als que creiem que els pot fer especial il·lusió”.

L’alcalde també ha afegit que “aquest tipus d’actes, com el que farem a Barcelona, ajuden a explicar que existim i a posar sobre la taula els efectes transformadors de grans infraestructures del nostre territori, com el Pantà de la Baells, que aporten grans beneficis a l’àrea metropolitana, com poder rebre aigua de boca”.

L’acte de presentació, costarà d’una taula col·loqui que comptarà amb la participació de Mercè Tatjer, catedràtica de la UB i especialista en geografia urbana que va participar a l’estudi geogràfis per situar el nou poble de Sant Jordi en un lloc.

Darrera actualització: 26.05.2020 | 08:55