Embassament de la Baells

Relacionat directament amb l'aigua, una de les principals riqueses naturals del municipi, l'embassament de la Baells va ser projectat als inicis dels anys 1970.

Es tracta d'una important obra d'enginyeria hidràulica construïda entre els anys 1973 i 1976, aprofitant el congost que li dóna nom, amb l'objectiu de recollir i embassar l'aigua del riu Llobregat i de la riera de Vilada (o del Mergançol) per a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Nega una superfície de 365 Ha dels termes municipals de Cercs, Vilada i La Quar i la seva capacitat és de 115 hm3 (115 milions de metres cúbics).

El pantà de La Baells, inaugurat el 7 de febrer de 1976 pel rei d'Espanya Joan Carles I, té com a primera finalitat completar l'abastament d'aigua a Barcelona i l'àrea metropolitana, assegurant els recs del Baix Llobregat, esdevenint la principal infrastructura de regulació de tot el curs del riu Llobregat.

La seva construcció va provocar el desplaçament de moltes famílies del poble de Sant Salvador de la Vadella i de cases disseminades a un poble de nova construcció i el tancament de la línia ferroviària de Guardiola de Berguedà a Cal Rosal (Olvan); alhora va obligar a traçar un bon nombre de quilòmetres nous de carreteres, a construir el pont nou de Vilada i a edificar, com s'ha esmentat, tot un poble nou: Sant Jordi de Cercs.

La presa de contenció de l'aigua és un mur imponent de formigó de 112 m d'altura i 22 m d'amplada, amb una curvatura de 302 m, que conté 115 hm3 d'aigua. Prop de la presa es va construir, a finals dels anys 80 una central hidroelèctrica que aprofita l'aigua de la Baells per a la producció d'energia elèctrica.

L'embassament de La Baells va comportar un evident impacte ecològic i humà en el municipis afectats, especialment en el de Cercs. Les aigües van negar una extensa part de la vall del Llobregat i de la zona de la riera de Vilada (les úniques zones de conreu que existien a la zona), el poble de Sant Salvador de la Vadella quedà totalment submergit per les aigües, així com també l'antic nucli de la Baells i la seva meravellosa església romànica.

Embassament de la Baells - 08698 Cercs - Barcelona (Catalunya)
Telèfon: 938 248 187
Horari:  
visita de la presa de La Baells, de dimarts a divendres, als matins. Cal concertar prèviament dia i hora. Reserva de l’activitat al telèfon 938 248 187.
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 20.04.2020 | 11:39

Imatges